Interventies tijdmanagement

Wij hebben zoals beloofd de beste interventies voor jullie uitgekozen. We zullen een korte uitleg geven in hoe je deze het beste kan gebruiken zodat jij gelijk aan de slag kan. Vind ze in het keuzemenu voor makkelijke toegang.

Uitleg interventies

Ken je biologische ritme

ten eerste is het belangrijk om te weten wat jouw biologische ritme is, zo kan jij jouw planning het beste maken. Als je dit nog niet weet kan je dit doen door een week lang op te letten wanneer jouw concentratie en energielevel het hoogst is, stel dit is in de ochtend het hoogst dan weet je dat je jouw schoolwerk o.i.d in de ochtend moet plannen en in de middag je vrije tijd. Hierdoor kan jij jouw planning het beste nakomen en houd je ook tijd over voor jezelf.

Beeld via Pixabay – Sleeping, Employee, Office.

Weekplanning

Om rust te creëren heb je een goed overzicht nodig, en dan begin je het beste bij een week overzicht. Als je begint met je afspraken of taken die vast aan een tijd of dag zitten hierin te zetten weet je verder hoeveel tijd je overhoudt voor de rest. Plannen= jezelf opzetten tot succes.

Belang & urgentie taken : Eisenhower Matrix

Door jouw taken in deze matrix te zetten kan jij een beter overzicht krijgen van wat nou echt belangrijk en/ of urgent is en wat niet. Zo kan je jouw planning hierop aanpassen. Heb jij een waslijst op je TO-DO list staan en kom je hier niet doorheen is dit een goede tactiek om te kijken wat als eerst en het snelst moet gebeuren en wat wel kan wachten.

Beeld via Pixabay – Priority, Goal, Plan.

Leer ‘nee’ te zeggen

Belangrijk voor je planning, het overzicht en de haalbaarheid hiervan is het kunnen zeggen van ‘nee’. Dit klinkt misschien raar maar door nee te kunnen zeggen op dingen die je niet wil doen, waar je geen tijd voor hebt of gewoon niet goed uitkomen maak jij een stuk meer tijd in jouw planning vrij (Van Roest, 2020).

Plan je vrije tijd

Dit punt is niet onbelangrijk. Als student ben je vaak bezig met alles wat je moet doen, of dit nou fysiek bezig zijn is of zelfs mentaal. Ik denk dat we allemaal wel het gevoel herkennen van het uitstellen van een taak maar er nog wel schuldig over voelen. Zo rust je dus niet echt goed uit en kan je niet geheel genieten van wat je aan het doen bent. Daarom is het heel belangrijk dat je ook je vrije tijd inpland om ervoor te zorgen dat jij momenten van rust hebt waar je echt kan uitrusten en geen schuldgevoel overhoudt.

Eat that frog

Het klinkt misschien gek maar dit is een techniek die vaak gebruik wordt. Je kan het visualiseren als in het begin van je dag een levende kikker eten, erger kan het die dag niet worden. Het houdt in dat je de moeilijkste taak gelijk af rond, zo hoef je hier niet meer tegenaan te hikken en is alles wat erna komt alleen maar een meevallertje. Als je het lastig vindt om te kiezen wat jouw grootste of belangrijkste taak is kijk dan terug naar de Eisenhower Matrix die hierboven behandeld is. Zo kan je makkelijk een overzicht maken van wat jouw ‘frog’ is die je op moet eten en deze bovenaan je lijst zetten, om het dan maar gehad te hebben. Vind je dit nou een lastige techniek om te begrijpen? Kijk dan op deze site voor meer informatie ‘Eat that frog’ en voorkom uitstelgedrag (3 stappen) | Timemanagement.nl

Pickle jar theorie

Het klinkt misschien een beetje gek maar ook dit is een theorie die als een metafoor werkt voor ons dagelijkse leven. Zie de pot als een dag en zie het zand, de kiezels en de keien als taken die we in de dag doen of moeten doen. Het zand zijn de afleiders, zoals de meldingen die je via social media krijgt of andere dingen die toch wel veel tijd kosten en je van je grote taken afhouden. Dan heb je kiezels, dit zijn de dagelijkse taken die je doet, zoals de vaatwas of koken. En tot slot heb je dan nog keien, dit zijn de grote en belangrijke taken die je op een dag moet doen, maar soms door het zand en de kiezels kom je hier moeilijk aan toe. Deze metafoor is bedoelt om bewust te zijn van wat er allemaal in jouw ‘jar’ zit om zo te zien wat er voor zorgt dat wij niet aan onze keien toe komen. Zo kan je bewustere keuzes maken over hoe je jouw dag indeelt, want je hebt maar één pot en vol is echt vol. Wil je hier nou meer informatie over? Bezoek dan deze website Pickle Jar theorie: de uitleg – Toolshero

Beeld via Pexels– Gratis stockfoto van alleen, ambachtelijke azijn, enz.